Олень північний: опис і середовище проживання

Красивейшее тварина, величний і шляхетний олень північний є єдиним представником свого роду (Rangifer tarandus). Це дивовижне парнокопитна може бути як диким, так і одомашненим, проте, на жаль, популяція диких оленів з кожним роком зменшується, що пов'язано більшою мірою з браконьєрством. Різні народи робили їх частиною свого епосу. Так, наприклад, в Північній Америці оленів називають "карибу", в той час, як їх алтайські побратими носять ім'я "ак- Киік".олень північний

Поширення

Назва даного виду говорить сама за себе, північний олень - північне тварина, біотопи проживання якого охоплюють тундру, тайгу, ліс і навіть деякі гірські масиви. Згідно даної ландшафтної характеристиці виділяють три види північних оленів: тундровий, гірський і лісовий. Однак слід пам'ятати, що описана класифікація носить досить умовний характер, а деякі групи тварин схильні до масової міграції та зміни біотопу.

Найбільше число особин проживає в північній частині Росії і Північній Америці. Олень північний в природних умовах поширений на Камчатці, в Карелії, на Сахаліні, на Алясці і на півночі Канади, а також заселяє півострів Таймир. Цілий комплекс адаптивних процесів дозволив цій тварині пристосуватися до виживання в суворій і малонаселеній екологічній ніші.північний олень фото

Опис зовнішнього вигляду

Олень північний - невисоке тварина, яка в холці зазвичай досягає близько півтора метрів. Довжина тулуба представників даного виду не перевищує 220 см, а вага коливається в межах від 120 до 220 кг. Найчастіше самки значно менше в розмірах, ніж самці. Наведені показники є усередненими значеннями і допускають відхилення в обидві сторони.

Забарвлення самців не відрізняється від такої у самок, у літній період зазвичай представлена різними відтінками бурого. У зимовий період хутро стає світліше і може комбінувати кольори від темно-сірого до попелястого. Найтемніший окрас спостерігається у лісових популяцій, а світліше всіх своїх побратимів зазвичай буває острівної північний олень. Фото цього дивного тваринного підтверджують найширшу палітру кольорів.

Влітку шерсть досить коротка (близько 1 см), але взимку здатна удлинятся більш ніж в два рази. Незважаючи на це, тепла і густа підшерстя захищає оленя від будь-якого морозу. Оленячий волосся має унікальну порожнисту структуру. Крім теплоізоляції, це допомагає тварині триматися на воді і робить з нього непоганого плавця.

Копита північного оленя досить широкі і увігнуті всередину, що направлено на полегшення розкопування снігу з метою добування їжі. Довге волосся, які ростуть між копитами, збільшують поверхню зіткнення зі снігом, чим значно підвищують можливість прохідності. При цьому олень також легко проходить по каменях і топи.роги північного оленя

Рогу

Північний олень є єдиним представником сімейства, у якого роги є як у самців (биків), так і у самок (важенок). Чоловічих особин серед оленів можна виділити завдяки більш потужним і розгалуженим рогам, в той час як у самок зазвичай спостерігається помітна симетрія. Дикі особини чоловічої статі зазвичай мають розвиненіші роги, в той час як у важенок все навпаки. Північний олень в тундрі, на відміну від свого лісового побратима, має більш масивні роги. Невелика кількість самок в популяції завжди залишаються безрогого, їх зазвичай значно більше серед лісового виду. У зимовий період самці скидають роги, що дозволяє самкам захищати знайдену їжу від сильніших биків. Самки ж залишаються без них відразу після отелення - на початку літа.

Неокостенілі рогу північного оленя називають пантами. Екстракт, що виділяється з них, володіє унікальними лікувальними властивостями і використовується у фармакології як адаптогенное, тонізуючу та імуностимулюючу засіб. З пантів виробляють такі відомі в медицині препарати, як "Ранторін" і "Епсорін", і біологічні добавки, наприклад "Цигапан".олень північне тварина

Харчування

Вважається, що основою раціону північного оленя є мох, який в народі прийнято називати оленячих. Насправді оленячий мох - це лишайник, він носить ботанічна назва "ягель". Особливість травної системи оленя полягає в здатності переварити вуглеводи ягелю на 90%, на відміну від інших парнокопитних, які можуть засвоїти лише 40% поживних речовин цього лишайника. Природний антибіотик, що міститься в Ягелі, служить північним оленям натуральним ліками. Оленячий мох досить калорійний, проте містить занадто мало вітамінів, що підштовхує тварин до пошуків альтернативних джерел живлення. Ними можуть стати інші рослини, гриби, морські викиди.

У літній період олені кардинально змінюють свій раціон, і частка лишайників в ньому становить всього-на-всього 10-15%. Основою харчування в цей час стають зелені рослини, ягоди, а іноді навіть дрібні тварини, наприклад лемінги. Одомашнені тварини харчуються злаками, силосом і сіном.північний олень в тундрі

Поведінка

Взимку проживання північного оленя в тундрі на арктичному узбережжі ускладнюється у зв'язку з труднощами добування їжі під товстим сніговим покривом, і відбувається міграція стада на північ тайги. Вони, як правило, розміщуються біля схилів пагорбів, де висота снігу менше і лишайники добути простіше. У літній час олені змушені залишати тайгу, рятуючись від комах. Чи не мігрують тільки острівні олені.

Цікаво те, що маршрут міграції стада залишається незмінним протягом багатьох років і може досягати 500 кілометрів. По дорозі олені здатні долати великі відстані уплав, перепливаючи річки і протоки в одних і тих же місцях щороку.

Розмноження

Загальна тривалість життя північних оленів складає близько 25 років. Шлюбні ігри (гін) починаються зазвичай в середині жовтня і тривають до початку листопада. У цей період самці ведуть боротьбу за важенок. Олень північний - полігамна тварина, за такий короткий проміжок часу він може покривати до 10 самок. Вагітність протікає близько восьми місяців, після чого народжується одне маля. Двійні трапляються вкрай рідко. Отелення зазвичай відбувається в травні або червні, що часто збігається з міграцією. Новонароджене теля важить близько 6 кг і не покидає матері протягом перших двох років життя. Ріжки в оленят починають пробиватися вже через три тижні після народження. Статевої зрілості олені досягають у віці двох років, проте плодючість молодих самок трохи нижче, ніж дорослих.обитание північного оленя

Вороги

Тварина може стати жертвою великих хижаків, таких як вовки, рисі і росомахи, однак при відкритій гонитві перемогу за швидкістю зазвичай одержувати північний олень. Фото- та відеоспостереження за пересуваються стадом показало, що саме період міграції є найбільш небезпечним часом, адже хижаки можуть нападати на відстаючих слабких і літніх особин.

Людина також істотно впливає на скорочення популяції оленів, полюючи на цінні м'ясо, хутро і роги тварини. Боротьба з браконьєрством може врятувати цих дивовижних істот від повного вимирання в дикій природі.


Оцініть, будь ласка статтю
Всього голосів: 31