Мала панда: красива тварина, яке вимирає

Опис

Мала панда є ссавцем, що належать до загону хижаків. Найбільш ранні згадки про цю тварину можна знайти в китайських рукописах, датованих ще тринадцятим століттям. Вид зараз зустрічається тільки в лісовій гірській місцевості Південно-Східної Азії. У зв'язку з загрозою зникнення в даний час він занесений в Червону книгу.

Довжина тіла дорослих особин цього звіра знаходиться в діапазоні від 51 до 64 см, а висота - приблизно 25 см. Що стосується ваги, то він коливається від 3,7 до 6,2 кг. Мала панда має широку голову з пухнастими невеликими вухами і гостру мордочку. Особливої чарівності, крім цього, звірку додає великий пухнастий хвіст, довжина якого сягає майже півметра. На коротких, але міцних лапах розташовані загнуті кігті, за рахунок яких тварина легко пересувається по деревах. Також на лапці є додатковий палець - збільшена передня кістка, яка суттєво полегшує утримання їжі, наприклад, бамбуковій гілки. Шерсть не має ворсу, росте досить гладкою і густою. Її забарвлення зверху буває рудим або горіховим, а знизу - чорним або рудувато-коричневим. Не можна не відзначити і жовті її кінчики на спині. Навколо вічко знаходиться малюнок, що нагадує маску.Мала панда

Харчування

Являє мала панда сімейство Пандовая. Незважаючи на те, що вона відноситься до відряджу хижаків, 95 відсотків її раціону - молоді бамбукові пагони і листя. У зв'язку з тим, що бамбук не відрізняється наявністю великої кількості поживних речовин, тварина зазвичай витрачає близько тринадцяти годин на добу на його пошук і вживання. Звірятко змушений щодня з'їдати бамбука в кількості близько третьої частини від своєї ваги. Решта 5 відсотків раціону - ягоди, жолуді, гриби і трави.Панда сімейство

Розмноження

Вогняна панда (так ще називають цю тварину) розмножуватися починає в січні. Після запліднення самки до моменту пологів може проходити від 90 до 145 днів. Розвиток плоду у звірків відбувається тільки останнім 50 днів, воно завжди починається не відразу після зачаття. Вага дитинчат, що з'являються на світ, в середньому становить всього 100 грам. Їх кількість зазвичай один-два, рідше - до чотирьох. Вони абсолютно безпорадні - сліпі та глухі, а виживає, як правило, всього одне дитинча. У більшості випадків його вихованням займається тільки самка, за винятком живуть групами чи парами особин. Мала панда вважається дорослою у віці трьох років, а тривалість її життя становить в середньому десять років. вогняна панда

Вороги і погрози

Тварина має три найлютіших ворога. До них відносяться люди, сніжний барс і куниця. Як тільки звір відчуває небезпеку, відразу ж намагається втекти і сховатися в скелі або в густому гіллі дерев. Якщо це неможливо, мала панда робить спроби самозахисту, для цього вона стає на задні лапки і використовує кігті, розташовані на передніх. Популяція виду на планеті зараз складає всього 10 тисяч особин. Якщо захиститися від звірів у панди іноді виходить, перед людиною вона безсила. Це стосується не тільки браконьєрства зважаючи дорогого хутра, але і постійної вирубки лісів, де вона живе. Про це свідчать і статистичні дані, згідно з якими кількість цих тварин впало на 40 відсотків протягом останнього п'ятдесятиріччя.


Оцініть, будь ласка статтю
Всього голосів: 31

Увага, тільки СЬОГОДНІ!